Persbericht
23 december 2020
Kantoorgebouw De Ster wordt herontwikkeld tot woontoren. Voorzieningen en 160 woningen geven finke impuls om gebied.

Amsterdam – Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter start als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met Profound Asset Management begin volgend jaar met de herontwikkeling van gebouw De Ster aan de Schorpioenstraat in Rotterdam. Het kantoorpand moet plaats gaan bieden aan ongeveer 160 woningen en krijgt een aantal voorzieningen in de plint.

De herontwikkeling van De Ster is het eerste grootschalige project in de buurt van intercitystation Rotterdam Alexander. Het bestaande gebouw blijft behouden en wordt getransformeerd naar een duurzame woontoren. De bestaande gevel ondergaat een forse ingreep, waardoor ruimte gecreëerd wordt voor balkons voor de bewoners en waardoor het gebouw een moderne uitstraling krijgt. In totaal levert de herontwikkeling als deze aan het eind van de zomer van 2022 afgerond is 15.000 vierkante meter nieuwe woonruimte op en 1.000 vierkante meter voorzieningen op de begane grond, die een flinke impuls geven aan het gebied.

Levendig centrum

De herontwikkeling van gebouw De Ster draagt bij aan de transformatie van het gebied Rotterdam Alexander van een anoniem en monotoon gebied naar een levendig centrum met sterke woon-, werk-, winkel- en vrijetijdsfuncties. “Het is mooi om een bijdrage te leveren aan de positieve ontwikkeling van deze Rotterdamse wijk”, aldus Maarten de Gruyter van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter. “Bovendien dragen we hiermee bij aan het verkleinen van het woningtekort”

“Het gebouw heeft reeds een geruime tijd uitstekend dienst gedaan als kantoorgebouw”, zegt Rick Verstappen, Head of Asset Management van Profound Asset Management. “Gezien de grootschalige gebiedsontwikkelingen in Rotterdam Alexander kiezen wij ervoor het gebouw te transformeren naar een woongebouw. Met deze omvangrijke investering creëren we een toekomstbestendig gebouw, dat voorziet in de actuele vraag naar woningen.”

Karakteristieke onderdelen versterken

Voor het ontwerp tekende het internationaal opererende architectenbureau Mecanoo uit Delft, bekend van onder meer de bibliotheek van de TU Delft. Op dit moment is het bureau betrokken bij de verbouwing van het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het ontwerp voor gebouw De Ster sluit goed aan bij de ambitie van Mecanoo om te ontwerpen voor mensen en bij renovaties de karakteristieke onderdelen van gebouwen te behouden en te versterken. Voor gebouw De Ster betekent dit het gebouw terugbrengen naar enkel rechthoekige vormen en een toevoeging van groene buitenruimte op de daken met een toegankelijke begane grond.

De Ster werd in 1992 gebouwd als kantoorgebouw, op loopafstand van het uitgebreide winkelcentrum Alexandrium. Behalve winkels biedt de directe omgeving ook voldoende horeca. Het gebouw is met de auto goed bereikbaar, want de op- en afritten van de A20 liggen op enkele minuten rijden. Doordat De Ster direct naast het onlangs vernieuwde intercity- en metrostation Rotterdam Alexander ligt, is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Over Profound Asset Management

Profound Asset Management levert hoogwaardig fund- en assetmanagement voor vastgoedfondsen, zowel voor particuliere als institutionele beleggers. Profound heeft een bewezen track record op het gebied van (her)structurering van vastgoedfondsen, financieringsmanagement en het optimaliseren van vastgoedportefeuilles.

Over Boelens de Gruyter

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is specialist in binnenstedelijke herontwikkeling. Boelens de Gruyter vindt het een uitdaging om bestaande gebouwen te transformeren om ze een duurzame nieuwe toekomst te geven. Maar ook om bestaande binnenstedelijke gebieden te herontwikkelen tot een compleet nieuwe bestemming. Voorbeelden zijn de succesvolle transformaties van de Parooltoren en Trouwgebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat. Maar ook de herontwikkelingen van de voormalige KPN-gebouwen in Den Bosch en Venlo naar respectievelijk nieuwe woon-/werk- en museum-/werk-bestemmingen. Boelens de Gruyter is ook partner in de transformatie van de Kanaalzone in Utrecht waar bedrijfsterreinen de komende jaren worden herontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Merwede.